Sosyal medyada boykot furyası: Fahiş fiyatlar sonrası vatandaşlar harekete geçti!

Milliyet.com.tr/ Cafe, restoran ve lokantalarda fiyatların bir hayli artmasının ardından vatandaşlar adeta isyan etti. Özellikle 9 günlük Ramazan Bayramı tatili sonrası yurt dışına çıkan vatandaşlar cafe ve restoran fiyatlarını karşılaştırdılar.

Avrupa’daki alternatiflerine göre daha pahalı hizmet sunan cafe ve lokantalar için boykot çağrısı yapıldı. Sosyal medyada çok sayıda etkileşim alan paylaşımlar sonucunda vatandaşlar hafta sonu cafe, lokanta ve restoranlara gitmeyeceklerini açıkladılar.

Peki yapılan bu boykot fiyatlara bir çözüm olur mu? Boykot diğer sektörlere de sıçrar mı? Konuyla ilgili merak edilenleri Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Ağaoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Pandemi sürecinde tüm dünyada artış trendine giren gıda fiyatları Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım örgütü FAO’nun verilerine göre son üç yılda küresel piyasalarda yüzde 24, ülkemizde ise yüzde 336 arttı. 36 ayın 19 aylık sürecinde gıda fiyatları küresel piyasalarda gerilemesine rağmen, bizde her ay yükselişini sürdürdü.

‘TÜKETİCİLER ADETA İSYAN ETTİ’

TÜİK verilerine göre mart sonu itibarıyla son bir yılda dünyadaki gıda fiyatları yüzde 7 geriledi, ancak bizde yüzde 70.5 artış gösterdi. Gıda fiyatlarındaki ülkemizdeki artış lokanta, cafe, pastane gibi yiyecek, içecek satan mekanların ve fastfood satış noktalarının fiyat listelerine aşırı zam olarak yansıyınca tüketiciler adeta isyan ettiler ve hafta sonu bu işyerlerini boykot kararı aldılar.

‘BOYKOT EYLEMİNİ DESTEKLİYORUZ’

TÜKONFED sosyal medyada çığ gibi büyüyen bu boykot eylemini destekliyor ve tüm bileşenleriyle boykota iştirak edecektir.

BİR BARDAK ÇAY 66 LİRA!

Yiyecek satışı yapılan yerlerin bazılarında içerik miktar ve kalitesiyle oynanmış, lahmacunun harcındaki kıyma miktarı, döner dürümdeki et miktarı düşürülerek istismar edilmiştir. Ayrıca yakın zaman öncesine kadar 25 liradan satılan bir bardak çayın fiyatı maliyet artışına paralel oranda zam yapılarak 40 liraya satılması gerekirken 66 liraya ulaşmıştır.

‘TÜKETİCİLERİN TEPKİSİNE YOL AÇTI’

Açıkçası birçok yiyecek satan işyeri, enflasyon baskısıyla artan maliyetlerini misliyle tarifelerine yansıtarak tüketicilerin tepkisine yol açmıştır. İşte bu ortamda ülkemiz tüketicisi en büyük silahını ve gücünü oluşturan “tüketmeme” kozunu kullanarak fahiş fiyat fırsatçılarına en büyük ve etkili yaptırımı uygulayacaktır. Bu protesto ve boykot eylemi, internet üzerinden yapılan yiyecek, içecek satışlarını da kapsayacaktır.

BOYKOT DİĞER SEKTÖRLERE DE YAYILIR MI?

Bu eylem diğer fahiş fiyat uygulayan sektörlere de ibret olsun diye yapılıyor. Onlar da hesaplarını kitaplarını iyi yapsınlar. Tüketici en büyük kozunu kullanıp tüketmeme tercihine yönelirse o firmaların sonu çok kötü olacaktır.

‘FİYATLAR DÜŞMEZSE BOYKOT SÜREKLİ HALE GELECEK’

Bu amaçla fiyatların düşmesini amaçlayarak ülkemiz tüketicisi bu kitlesel eylemi gerçekleştirme kararı almıştır. Fiyatların düşmemesi halinde boykot belki sürekli hale getirilecektir. Tekrarlayarak süreklilik arz edecektir.

BOYKOT KARARI FİYATLARI DÜŞÜRÜR MÜ?

Boykot kararı alındı, yediğimiz içtiğimiz şeylerin fiyatları uçtu. Ülkemiz tüketicisi bilinçli davranarak tepkisini ortaya koydu ve bu tepkisini de aldığı bu kararla hayata geçiriyor. Uygulanacak bu boykotun diğer sektörler için de emsal teşkil etmesini bekliyor ve fiyatların aşağı yönlü hareket edeceğini umuyorum.”